Tradiční vánoční pokrmy v různých zemích světa
Přestože se Vánoce ve světě slaví různě, jedna sváteční tradice je známá všude: slavností jídlo. Ať už je to krůta s přílohami, kořeněné dušené maso, grilované dary moře nebo dokonce kuře z KFC, tohle období patří hodování. Zde uvádíme devět zemí s jejich tradičními vánočními pokrmy, které Vás mohou nalákat třeba k návštěvě příští rok.
Velká Británie
Vánoční oběd ve Velké Británii se skládá především z pořádné pečeně. Obvykle to bývá pečená krůta (může ale být i husa nebo kuře) podávaná z „ozdobami“, jako je nádivka, pečené brambory, pastinák a růžková kapusta, dále „prasátka v dece“ (mini párečky zabalené do slaniny) a „čerti na koni“ (datle zabalené ve slanině). K tomu se přidává spousta šťávy z masa, trocha brusinkového želé a naběračka chlebové omáčky.
K regionálním zvláštnostem patří v Irsku kořeněné hovězí maso a sodový chléb nebo ve Skotsku ovocný „koláč“ clootie dumping.
Libanon
Kromě krůty či kuřete (tradičně plněných kořeněnou rýží) se libanonské vánoční menu skládá z řady národních jídel, jako je slaný koláč kibbeh (připravený z pšeničného bulguru a mletého masa), pokrmy mezze z jehněčího, humusu a zeleniny, nebo tabbouleh, blízkovýchodní salát s rajčaty, petrželí, cibulí a mátou. Také francouzská vláda Libanonu po I. světové válce zanechala na vánočním menu stopu v podobě sladkého „vánočního polena“. Oblíbenou vánoční sladkostí jsou také mandle obalené v cukru.
Etiopie
Etiopie, která má historii patřící k nejstarším v Africe, se dodnes řídí juliánským kalendářem, takže Vánoce připadají na 7. ledna. V Etiopské ortodoxní církvi zahrnují oslavy Vánoc (Ganna) půst na Štědrý večer (6. ledna), po kterém časně ráno následuje vánoční mše.
Půst se pak přeruší tradičním pokrmem wat, což je kořeněná směs masa a zeleniny, která se podává s chlebovými plackami injera, které slouží zároveň jako jedlý talíř a lžíce, kterou se pokrm nabírá.
Japonsko
Přestože vánoční den 25. prosince v Japonsku není státním svátkem, lidé oslavují, prožívají sváteční náladu a rozdávají radost štěstí. A co může být radostnějšího, než si společně s blízkými dát kyblík smažených kuřecích kousků z KFC? Díky veleúspěšné mediální kampani společnosti KFC v roce 1974 se smažené kuře stalo stálicí japonských Vánoc; je tak oblíbené, že pobočky dostávají objednávky několik měsíců předem.
Dalším svátečním importem do země je japonský vánoční koláč, což je lehčí verze těžkých sladkých koláčů známých na Západě; připravuje se z piškotu potřeného krémem a pokrytého jahodami.
Madagaskar
Vánoce jsou na Madagaskaru skutečným časem pro rodinu. Když přijde 25. prosinec, rodiny si oblečnou své nejlepší šaty a sejdou se na výborný oběd skládající se z vepřového masa nebo z kuřete s rýží; k lahodným variacím patří Akoho sy Voanio (kuře dušené v kokosovém mléce) a Akoho misy Sakamalao (kuře připravené s česnekem a zázvorem).
Ovoce liči je považováno za zvláštní vánoční lahůdku, takže ho v tuhle roční dobu můžete spatřit spousty ve výlohách obchodů i na stáních.
Brazílie
Brazilský vánoční oběd (Ceia de Natal) je skutečná hostina konající se na Štědrý večer. Podává se krůta, často zdobená místním ovocem, spolu se spoustou příloh a doplňků, jako je šunka, česneková kapusta, solená treska, bramborový salát s rozinkami a plátky jablek (salada de maionese), farofa (ochucená a opečená mouka z cassavy/manioku), rýže a ořechy.
Co se týče dezertů, italský a německý vliv je patrný na panettone (italském sladkém chlebu) nebo stollen (štole, původem z Německa), které přicházejí na stůl spolu s tropickými pokrmy. Další oblíbená sladkost v Brazílii je rabanada, varianta francouzského toastu: lehce oschlý bílý chleba se namočí do rozšlehaných vajec s mlékem, usmaží, a pak posype cukrem a skořicí a polije sirupem z kořeněného portského vína.
Austrálie
Na jižní polokouli je v tu dobu léto, takže Australané při přípravě na vánoční hodování rozehřívají gril. Zvyklosti se liší region od regionu, k oblíbeným grilovaným pokrmům však patří steaky, kuře a mořské plody, jako jsou garnáti, humr a langusta. Tradiční pokrmy ze severní polokoule, např. šunka či krůta, se rovněž mohou objevit, ale někdy se podávají studené. Hostina pak bývá zakončena porcí dezertu pavlova (pojmenovaného po slavné ruské baletce), který je tvořen korpusem z hmoty na sněhové pusinky plněným šlehačkou a zdobeným ovocem, jako je kiwi, jahody a marakuja.
Island
Vánoce na Islandu oplývají různým sladkým pečivem a koláči a mnohé domácnosti se překonávají ve svátečním pečení. Islanďané ukazují své kulinářské (i umělecké) vlohy na laufabrauð, tenkých chlebových plackách, které složitě vyřezávají a zdobí. Hlavní součástí islandského vánočního oběda je tradiční uzené jehněčí maso (hangikjöt) a někdy rjúpa (mořský pták), v posledních letech se na talíře dostalo také sobí maso.
V tuto roční dobu jsou také populární vánoční bufety, které nabízejí řadu sezónních potravin i tradiční pokrmy, jako jsou naloženi sledi, konzervovaný losos, sobí paštika či uzený papuchalk.
Filipíny
Hlavní vánoční hostina na Filipínách se nazývá Noche Buena a koná se pozdě na Štědrý večer. Jídlo má hispánské kořeny a skládá se z vepřové pečeně (lechon), queso de bola (sýru typu eidamu), různých pokrmů z těstovin, a jako dezert se podává ovoce s kondenzovaným mlékem nebo kokosovou smetanou. Tsokolate (horká čokoláda) je další všudypřítomnou stálicí, zatímco v posledních letech na vánoční stůl pronikla také mírně sladká verze špaget s rajčatovou omáčkou.