Milovníci jídla a Polsko
Polská kuchyně, to nejsou jen pirohy a vodka. V tomto krátkém přehledu Vám přinášíme základní informace o polském pouličním jídle, o regionálních specialitách, o potravinách, které si můžete opatřit sami, a také o některých dalších, na které si troufnou jen někteří.
Regionální jídla
Na různých místech Polska se setkáte s různými regionálními specialitami: na severu jsou to sladkovodní ryby, ve Velkopolsku kořeněná kachna, ve Slezsku slané knedlíky často podávané se slaninou (kluski śląskie ze słoniną). Nikde jinde však nejsou místní jídla tak charakteristická jako v oblasti Podhale pod Tatrami. Patří k nim např. zelná polévka (kwaśnica), bramboráčky s gulášem (placki po góralsku) a mnoho typů uzeného ovčího sýra (oscypki) oválného tvaru s charakteristickým vzorem na povrchu.
Pouliční jídlo
Co se týče pouličního jídla, existuje několik unikátních polských tipů, které si můžete dát „za pochodu“. Při procházce ulicemi polských měst se můžete setkat s následujícími:
Zapiekanki: nejoblíbenější pouliční občerstvení nazývané též „polská pizza“; je to v troubě zapečná bageta s roztaveným sýrem, s houbami a s kečupem, která se obvykle konzumuje po náročné noci ve městě
Naleśniki: palačinky plněné ovocem nebo tvarohem a ozdobené trochou džemu, moučkovým cukrem a kopečkem kysané smetany; perfektní kdykoli
Obwarzanek: neodolatelný kříženec mezi preclíkem a bagetou - posypaný mákem, sezamem či solí; původem z Krakova, ale občas na něj narazíte i jinde
Oscypek: uzený horský ovčí sýr (oštiepok), obvykle v podhorských oblastech na jih od Krakova; podává se grilovaný s brusinkovým džemem (żurawiny)
Lody: zmrzlina; ta sice nemá v Polsku původ, avšak je zde levná, chutná a Poláci se jí nemohou nabažit
Sběr plodů
V Polsku se vždy provozoval sběr volně rostoucích plodů v lese i na polích. Oblíbené je zde sbírání hub a bobulí, které se pak používají do místních jídel.
Léto v Polsku přináší maliny, ostružiny a borůvky, a tyto národní poklady se dávají na palačinky nebo se jimi plní knedlíky a pirohy. Chladná vlhká rána na počátku podzimu jsou ideální pro sběr hub, které se pak slouží jako nádivka, anebo do polévek a omáček.
Další stálicí v polské kuchyni je červená řepa, a chladné zimy přinášejí její novou oblibu. Polévka z červené řepy je tradiční součástí štědrovečerního jídla.
Můžete také vyzkoušet
Polská kuchyně nabízí spoustu možností také odvážnějším jedincům:
Smalec: škvařené sádlo se škvarky namazané na chleba
Nóżki w galarecie: hovězí nožičky v aspiku
Flaki: dršťková polévka
Karp w galarecie: kapr v aspiku
Czernina: černá polévka z kachní krve s octem