Kam se vydat v Praze na pivo
Hospody v Praze se dělí přibližně do dvou typů: na ty, kterým denně přivážejí v cisternách pivo z různých maličkých v ČR (a které pak čepují více jak deset různých regionálních značek), a na ty, které si vaří vlastní pivo, přičemž někdy používají nezvyklé ingredience a příchutě, jako je med, banány či káva.
Návštěva hospod
Nejlepší značky pohromadě naleznete v podniku Prague Beer Museum vzdáleném asi 10 minut pěšky ze Staroměstského náměstí. I přes své jméno je to hospoda, ne muzeum, se střídající se nabídkou čepovaného piva s asi 20 regionálními značkami. Můžete si zde buď objednávat jedno po druhém, anebo si vybrat určitý druh a pít po 5 či 10 sklenicích. Dobrou volbou je Svijanský Máz 11°, krémovité pivo typu pilsner s ovocným přídechem. Není zde příliš co jíst, ale kvůli jídlu sem stejně nikdo nechodí.
Pivovarský Klub (Křižíkova 17) je lepší volbou, pokud máte v plánu si dát pivo i večeři. Klub nabízí nejlepší z regionální druhy piva i některé vlastní směsi. Granát Černa Hora 12° je nezvyklý tmavý ležák z pivovaru nedaleko Prahy se sladkou příchutí a hladkým zakončením. Zdejší tradiční kuchyně je velmi dobrá.
Pivovarský Dům (Ječná 15), sesterská hospoda Pivovarského Klubu, je pravý mikropivovar nabízející vlastní světlé a tmavé ležáky, ale také řadu experimentálních druhů ochucených např. kávou, třešněmi nebo dokonce s nasládlou kopřivovou příchutí. Restaurace rovněž nabízí kvalitní verze českého guláše, vepřové pečeně, knedlíků a dalších hospodských stálic. Je oblíbená, takže je potřeba mít rezervaci předem.
I když je stále častěji možné v hospodách najít i méně známé značky z menších pivovarů, obtížněji se už hledají v lahvích v obchodech. Příhodně pojmenovaná Pivní Galerie (U Průhonu 9) na okraji Holešovic skladuje pivo z desítek pivovarů z celé ČR a její majitelé Vám velmi rádi poradí.
Kam v Praze na pivo
Dnes jsou tradiční pražské zakouřené pivnice zaplněné muži pijícími pivo ve velkém vymírajícím druhem, pár se jich však přesto dochovalo mimo centrum města. Zde vybíráme některé z nich.
U Černého Vola, Loretánské náměstí 1 – skvělá tradiční pražská hospoda, která stále zaznamenává čilý ruch a čepuje Velkopopovického Kozla žíznivým místním dělníkům; k tomu nabízí pár základních pochutin.
U Kocoura, Nerudova 2 – česká hospoda „staré školy“ nevyhnutelně přitahuje turisty, ale chodí sem i místní na Plzeň, Budvar nebo na jiné české chmelové moky.
U Hrocha, Thunovská 10 – stará zakouřená česká pivnice obvykle bývá zaplněná úzce propojenými skupinkami místních.
U Rudolfina, Křížovnická 10 – ještě pořád česká pivnice velmi blízko Karlova mostu podávající výborně ošetřovaný Plzeňský prazdroj a typická hospodská jídla, která bývají s postupujícími hodinami dražší.
U Zlatého Tygra, Husova 17 – malá pivnice v centru stále plná místních i turistů snažících se urvat si místo; spisovatel Bohumil Hrabal zde měl ke konci života téměř trvalé bydliště a dodnes tu má rezervované místo (zemřel v roce 1997).