Seznamte se s kuchyní na ostrově Tenerife
Největší a nejlidnatější ostrov Španělska je místem kulturní a kulinářské fúze. I když je oficiálně součástí Španělska, očekávat zde můžete více než jen španělské tapas: kanárská kuchyně, především na Tenerife, představuje jedinečnou kulturní tapisérii sahající od původních obyvatel ostrova až ke kanárským migrantům v 20. století, kteří se vrátili po dočasném pobytu v latinské Americe. Tradiční kanárské jídlo a pití je vydatné a nejlépe se s ním seznámíte v tenerifské metropoli Santa Cruz. Zde uvádíme některé oblíbené pokrmy ostrova.
Mojo - omáčka
Omáčka mojo je neoficiální hlavní ochucovadlo Kanárských ostrovů a podává se snad ke všemu, včetně nejznámějších brambor papas arrugadas, nejoblíbenějšího jídla ostrovů. Existuje několik variant omáčky mojo, k nimž patří červená a zelená (mojo rojo a mojo verde), a také kořeněná mojo picon.
Kde ochutnat: Restaurante Las Aguas (Calle de Destilla 20) v Santa Cruz je skvělé místo, kde můžete ochutnat omáčky „z první ruky“.
Papas Arrugadas („Vrásčité brambory“)
Brambory, zde nazývané papas, mají v místní stravě zvláštní místo. Tyto „vrásčité brambory“ se nejprve asi 30 minut vaří ve vodě s mořskou solí, pak opečou na pánvi a nakonec ochutí omáčkou mojo. I když to vypadá jednoduše, kanárské brambory jsou známé svojí charakteristickou chutí, která je důsledkem vulkanického klimatu na ostrovech.
Kde ochutnat: La Cueva Caprichosa (Calle la Brita 9) se ukrývá ve skutečné jeskyni pod pohořím Anaga a jedná se o stylové místo, kde můžete tradiční brambory ochutnat.
Ropa vieja („Staré hadry“)
Jídlo se připravuje z masa, cibule a cizrny a nejspíš svůj původ odvozuje od oblíbeného španělského jídla puchero. V autentické podobě se podává k obědu na celém souostroví, má mnoho variant a mezi restauratéry vyvolává konkurenci.
Kde ochutnat: restaurace a hotel Parador de Cañadas del Teide (Las Cañadas del Teide) nabízí vynikající verzi spolu s fantastickým výhledem na nejvyšší španělský vrchol Pico de Teide.
Sancocho – rybí pokrm
Rybí pokrm má svůj původ v historickém vztahu Kanárských ostrovů s latinskou Amerikou a připravuje se s rybou parna, typem mořského okouna, a s omáčkou mojo.
Kde ochutnat: Sabor Canario (Calle Carrera del Escultor Estévez, 17) a La Masia del Mar (Calle El Muelle 3) jsou oblíbená místa, kde můžete ochutnat tuto i mnoho dalších kanárských specialit.
Gofio
Mouka s oříškovou příchutí vyrobená z pražených obilovin či fazolí pochází od domorodých obyvatel Guančů. Gofio se používá po celém ostrově do polévek, nápojů, dušených jídel a dokonce i do zmrzliny. V historii poskytovala tato mouka obyvatelům ostrova nutriční hodnotu především v dobách nedostatku jídla, např. během španělské občanské války ve 30. letech.
Kde ochutnat: vydejte se do La Máquina (C/San Francisco 3), mlýna v La Orotava na severozápadním pobřeží Tenerife, kde tento produkt můžete ochutnat přímo u zdroje.
Puchero Canario
Dušené jídlo z masa a zeleniny je lahodné a vydatné a připravuje se z dýně, zelí, batátů, vepřového a hovězího masa. Vývar z jídla se slije a podává jako polévka, a pak teprve a maso se zeleninou coby další chod.
Kde ochutnat: Casa Pedro (Calle La Sirena 12) v Las Chafiras je tajemstvím místních; jeho fasáda je nenápadná a interiér má základní vybavení, avšak zdejší Puchero Canario je vynikající a za skvělé ceny.
Conejo al salmorejo – dušený králík
Dušený králík pochází od španělských imigrantů, bývá zalitý bílým vínem a ochucen kořením.
Kde ochutnat: Bodeguita Canaria (Calle Imeldo Serís 18) v samém srdci Santa Cruz.
Bienmesabe - dezert
Sladká specialita připravená z mandlí, vajec, skořice a cukru. Její název znamená v překladu „Chutná mi to“, takže byste si ji určitě při návštěvě Tenerife neměli nechat ujít.
Kde ochutnat: skvělou verzi nabízí La Hierbita (Calle Clavel 19) v Santa Cruz.
Vína
Málo známé, zato vynikající, je víno z Tenerife. Hornatá krajina ostrova a půda bohatá na minerály po celá staletí prospívá vinicím, které produkují vynikající suché a kyselé bílé víno a příjemné červené víno. Na ostrově se nachází řada vinařství, která nabízejí prohlídky spojené s ochutnávkou vína. K nejlepším patří Bodegas Monje (Camino Cruz de Leandro 36) a Viňedos Angola (C Gral 7).