Ochutnejte nejlepší pouliční jídlo v Mexico City
Pouliční jídlo v Mexiku patří k nejlepším na světě, a to zaslouženě. Jeho původ sahá do až předhispánských dob: Španělé byli údajně nadšeni, když spatřili na ulicích a na tržištích prodávat drobné hotové jídlo, které nazvali antojitos (něco jako „chuťovky“).
Během staletí se toho změnilo jen málo a pouliční jídlo stále hraje významnou roli v každodenním životě Mexika. V metropoli Mexico City nabízejí tisíce stánků a taquerias pokrmy tamales a quesadillas, elote (pečený kukuřičný klas), chapulines (pečené kobylky) a mnoho dalšího. Pouhý výčet možností může být zahlcující - jak se potom vyznat ve zdejší gastronomii, když nerozeznáte tacos od tamales? Rozhodli jsme podniknout výpravu spolu s průvodcem a šéfkuchařem v jedné osobě, který je znalcem mexické kuchyně, do labyrintu možností v centrálních okrscích Cuauhtémoc, Juárez a Zona Rosa.
Tamales
Na rohu Río Lerma a Río Danubio v okrsku Cuauhtémoc ochutnáváme první pouliční jídlo: tamales. Je to tradiční mexická snídaně, jejíž název doslova znamená „zabaleno v listu“, a kterou jako první začali připravovat válčící aztécké a mayské kmeny. Kapsy z těsta masa (škrobovité kukuřičné těsto) se plní sladkou nebo pikantní náplní, zabalí se do banánových nebo kukuřičných listů a pak se připravují v páře. Průvodce nám připomíná, že obal se musí před jídlem odstranit. Tamales se často podávají společně s atole, hustým nápojem z kukuřice, který se podává vlažný a v řadě příchutí. Volíme champurrado na základě čokolády, který je sice chutný, ale nemá takové účinky jako dvojité espresso.
Tortilly
Zastávka číslo dvě se odehrává v podniku tortillería. Tortilly, tenké nekynuté chlebové placky vyrobné z jemně mleté kukuřice, jsou základem mexické kuchyně a připravují se už po celá staletí. Každý okrsek v zemi má má malou provozovnu, kde stroj chrlí na pás čerstvě upečené tortilly. Místo, které jsme navštívili, nacházející se na Río Tigris mezi Río Lerma a Río Panuco v okrsku Cuauhtémoc, produkuje až 800 kg tortill denně, kdy 1 kg stojí 12 M$; náš průvodce však říká, že ve srovnání s jinými okrsky je to drahé.
Jugo (čerstvá šťáva)
O kousek dál se nachází naše další zastávka, kterou je stánek s čerstvou šťávou na rohu ulic Río Lerma a Río Sena v Cuauhtémocu. Podobné stánky se nacházejí po celém městě a mají podobu od mobilních vozíků s čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů, až po pevné stavby, jako je tato. Na výběr bývá ze šťáv z jednoho druhu ovoce, nebo z kombinací ovoce. Vybírám si jugo verde (zelenou šťávu), což je kombinace jablka, celeru, petržele a v Mexiku všudypřítomného kaktusu nopal. Hned vedle stojí vozík s jídlem, kde se na místě připravují quesadillas a tlacoyos. Quesadillas tradičně vždy obsahují sýr (peso = sýr), avšak Mexico City je jediným místem v zemi, kde si ji můžete objednat i bez sýra. Ještě chutnější jsou pak tlacoyos, ploché kapsy z těsta plněné sýrem, boby nebo fazolemi refritos a obložené např. nopalem, kysanou smetanou nebo koriandrovými lístky. Nejlepší jsou přímo z grilu, představují oblíbenou svačinou v Mexico City, kterou jedí téměř výhradně ženy.
Tacos de Canasta
Naší další zastávkou jsou Tacos de Canasta v La Abuela dále na Río Lerma na rohu s Río Rhin, kterou provozuje snad nejhovornější señor z celého města. Vypráví nám, že prodává už tacos už 18 let a více jak 800 kusů denně, takže při 8 M$ za taco je to dobrý obchod. Název doslova znamená „tacos v košíku“ a je to další oblíbená svačina místních. Tradičně se připravují z měkkých kukuřičných tortill a mohou být plněné řadou různých náplní, jako jsou fazole frijoles, brambory, vejce a vepřové maso. Vybrali jsme si cochinita pibil, jemně kořeněné pomalu pečené vepřové, které je vynikající.
Chilli papričky
Naštěstí bylo potřeba ujít kus cesty před naší další zastávkou, i když jsme se při cestě krátce zastavili u stánku s ovocem na rohu ulic Havre a Hamburgo v Juárezu a dali společně kelímek čerstvě nakrájeného manga. Tak jako u většiny ovoce a zeleniny v Mexiku bylo mango bohatě polité limetkovou šťávou a posypané chilli v prášku. „Proč?“ ptáme se. „Protože je to dobré,“ odpovídá průvodce. A to je pravda.
Burritos
Osmou zastávkou je stánek s burritos, jeden z mála v celé metropoli. Jedná se o tradiční jídlo severního Mexika, které je přitom paradoxně mnohem rozšířenější v jižních státech USA, ale v Mexico City představuje nezvyklé občerstvení u silnice. Naše čtyřčlenná skupina si společně dává obrovské burrito, což je velká moučná tortilla plněná houbami, paprikou a sýrem. Průvodce říká, že znamením dobrého stánku s jídlem je nabídka omáček salsa, a tohle místo na rohu ulic (calles) Liverpool a Niza jich nabízí desítky druhů o různé pálivosti.
Carnitas
Teď míříme do okrsku Zona Rosa, který je známý svým nočním životem, kde se nacházejí další dvě zařízení, která chceme navštívit. První z nich je na Río Sena mezi Río Lerma a Paseo de la Reforma a prodávají se zde carnitas, což znamená „malé maso“: vepřové dušené nebo v oleji či na sádle doměkka. Většina stánků s carnitas využívá celé prase, takže je potřeba při objednávání znát jeho části, jinak byste také mohli dostat žaludek nebo střeva. Průvoce nám objednává a my si oddechneme, že na tortille máme sekanou prasečí nožičku (a ne třeba dělohu, což byla jiná možnost) posypanou nakrájenou cibulí, lístky koriandru a se salsou.
Tacos al pastor
Naše poslední zastávka je příhodně na rohu Río Guadalquivir a Río Lerma, kde je k dostání jedna z nejoblíbenějších variant tacos ve městě, a to tacos al pastor („po pastýřsku“). Stylem se podobají kebabu, kdy se silné proužky vepřového masa odkrajují z rožně a pokládají na kukuřičnou tortillu. Svůj původ mají ve 20. letech 20. století, kdy do Mexika přišli přistěhovalci z Libanonu a Sýrie. Obložené bývají cibulí, sekaným koriandrem (cilantro) a ananasem, a přestože jsme toho snědli už tolik, i tak si na nich pochutnáváme.
Jak vybírat stánek s pouličním občerstvením
· Dívejte se po stánku, před kterými stojí fronta čekajících; pokud někde jedí děti a pracující, je to znamením obzvlášť dobrého jídla.
· Ujistěte se, že je stánek čistý, a že osoba, která přebírá peníze, není tatáž, která připravuje jídlo.
· Pokud jídlo nevoní dobře, jděte pryč.
· Přijďte včas – mobilní pouliční stánky se otevírají brzy ráno a zavírají, jakmile vyprodají zásoby.
Rezervace letenek:
Letenky do Mexiko City si můžete rezervovat na two-wings.cz
Ubytování:
Pokud budete v Mexico City a okolí hledat ubytování, můžete vyzkoušet portály HotelsCombined nebo Booking.com