Pyrenejský poloostrov a Andorra
Andorra se nachází na Pyrenejském poloostrově, kde sousedí se Španělskem a Francií. Je to malý vnitrozemský stát. Přesto, že je členem OSN i Rady Evropy, není členským státem EU. To znamená, že pro vstup potřebujete mít platný cestovní pas. A pokud se chystáte pobýt v Andoře déle jak 90 dní, musíte si zařídit vízum.
Andorra se stala díky daňovému systému, klimatickým podmínkám, bezplatné lékařské pomoci a nádherné přírodě lákavým místem pro příjemný život. I když se před časem do země přestěhovalo velké množství Španělů, Portugalců a Francouzů, nic to nemění na tom, že pro získání občanství Andorry musíte žít na jejím území alespoň 20 let nepřetržitě.
Andora je jednoznačně horským státem. Jeho nadmořská výška je od 840m v údolí řeky Riu Runer, a končí na 2 946 metrech, štítem Coma Perdosa. V Andoře se nachází mnoho udržovaných turistických přístřešků. Andorra je turisticky všestranná - lyžování je zde o poznání levnější než v Alpách, jsou zde tři velká zimní střediska: Arinsal a Pal, které jsou propojeny lanovkou a třetí středisko nazývané Ordino, podnebí nahrává paraglidingu i závěsnému létání, frčí zde pěší turistika, cyklistika i nakupování. Ceny zboží jsou přijatelné, zejména pohonné hmoty, alkohol a tabákové výrobky. Ročně navštíví Andorru zhruba 12 miliónů turistů, mnozí z nich jsou sousední Španělé a Francouzi, kteří jezdí do Andorry nakupovat. Využívají možnost nákupu s nezatíženou spotřební daní a jen s 4% DPH.
V Andoře se v červenci koná známý a oblíbený festival lidových tradic a přestavení zdejších folkových tanečních skupin. Mezi ty nejznámější patří tanec svaté Anny v Escaldes-Engordany.
Hlavní město, Andorra la Vella, najdete v nadmořské výšce 1 079m a je nejvýše položenou evropskou metropolí. Leží v údolí pod horou Enclar a kolem řeky Gran Valira. Historické, gotické centrum města se rozkládá na pravém břehu řeky a kontrastuje s okolní moderností a obchodním ruchem města. Centrem obchodu je Avinguda de Maritxell. Najdete zde obchody, restaurace, hotely i bary.
Nejznámější památkou města je Casa de Vall. Je to panské sídlo, postaveno ve stylu katalánských horských pevností. Přes veškeré přestavby se v sídle dochovaly středověké základy. V této významné budově je umístěna kompletní dokumentace země, ale navštívit a prohlídnout si můžete také jídelnu, kuchyň a kapli San Armengol. Kolem budovy se rozkládá park s krásnou vyhlídkou na město. Přímo v centru města se pak můžete vykoupat v termálních lázních Caldea, čnících nad městem jako obrovská skleněná jehla, ve které se skrývají všemožné atrakce, jako je termální koupaliště, římské lázně, ledové koupele, vyhřívané vířivky, tobogány, finské sauny aj.
Dále se v Andoře můžete podívat do farnosti Cannilo, která tvoří čtvrtinu území Andorry a rozkládá se u řeky Valira. Centrem farnosti je město Canillo. Nedaleko města stojí na vrcholu hory kostel Sant Joan, který je z konce 11. století. Jeho zvonice je postavena v románském stylu a má dva portály. Jeden naleznete u vchodu kostela a druhý na západní straně. Uvnitř kostela se dochovaly nástěnné fresky, které rozhodně stojí za podívání. Kostel obklopuje hřbitov s několika středověkými původními náhrobky.
Za zhlédnutí stojí i městečko Ordino, plné památek a kulturních akcí. Nachází se zde cenné galerie, výstavní expozice i kulturní centra, která obnovují své expozice. Mezi nejznámější muzea v městečku patří Poštovní muzeum a Muzeum miniatur. Pokud přicestujete v září, můžete si užívat blahodárných účinků festivalu klasické hudby.
Mnozí lidé se o Andoře více dozvěděli v roce 2006, to se její mužstvo zúčastnilo kvalifikace mistrovství světa ve fotbale.
V Andoře se mísí katalánská a francouzská. Národním jídlem je Coques – chutný tenký koláč, Trinxat – jídlo z brambor a zelí a Truites de carreroles – omeleta z hub.
Na jídelních lístcích najdete speciality z ryb a korýšů v těch nejroztodivnějších kombinacích a variantách. Za jídlem esqueixada se například schovává rybí salát s kousky tresky, olivami, rajčaty. A takovou slepici dokážou v Andoře zkombinovat s langustou a zkomponovat jídlo velice chutné.
Na své si tu přijde i ten, kdo rybám moc neholduje. Ugrilují, upečou, usmaží i podusí všechny druhy masa, ke kterému často dodávají tři zeleninové směsi, jako jsou:
• chanfaina – z cibule, papriky, rajčete a lilku
• sofrito – z cibule, česneku, petrželky a rajčete
• picado – z drcených piniových oříšků, pražených mandlí, česneku a petržele
K rybám i masu se pak servíruje alioli – krém utřený z česneku a olivového oleje. Bohužel jídlo v restauracích je celkem drahé.